flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Безоплатна правова допомога

19 серпня 2015, 11:47

       Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» Центри з 1  січня  2013 року забезпечують надання правової допомоги особам,
зазначеним у пунктах 3-7 частини першої статті 14
Закону України «Про безоплатну правову допомогу». А саме це:

-   особи,  до яких застосовано адміністративне затримання;

-   особи,  до яких застосовано адміністративний арешт;

- особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими;

-   особи,  стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;

-  особи,   у   кримінальних   провадженнях  стосовно  яких відповідно   до   положень  Кримінального  процесуального  кодексу України захисник  залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення  окремої  процесуальної  дії.

       З 25 жовтня 2014 року право на безоплатну правову допомогу мають також особи, засуджені до покарання вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні  військовослужбовців  або обмеження волі.
       Відповідно до ч. 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу» з 1 липня 2015 року доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах  забезпечено  особам,  зазначеним  у пунктах 1, 2, 8-12 статті 14 цього Закону. Отже, ціла низка соціально незахищених категорій громадян з 01 липня поточного року можуть, у разі потреби, скористатися послугами адвокатів для представництва своїх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах.
        Згідно з Положенням про центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 02 липня 2012 року № 967/5 (зі змінами), розгляд звернень суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, прийняття рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги або про відмову в її наданні та видача доручень для надання безоплатної вторинної правової допомоги суб’єктам відповідного права, визначеним пунктами 1, 2, 8-12 частини першої статті 14 Закону, належить до компетенції місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У Чернігівській області з 01 липня 2015 року функціонують  Чернігівський, Ніжинський та Менський місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 
        Відповідно до ст. 18 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» у разі необхідності в отриманні одного  з  видів правових послуг, передбачених частиною другою статті  13  цього  Закону, клієнт, який звернувся по допомогу, має скласти письмове звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги. До звернення особа має додати перелік документів, необхідних для підтвердження належності її до однієї із категорій, визначених пунктами 1, 2, 8-12 частини першої статті 14 Закону.
       Тому, у разі наявності клопотання однієї зі сторін у адміністративному чи цивільному процесах про  забезпечення права на безоплатну правову допомогу шляхом призначення представника через місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, просимо направляти осіб для їх особистого звернення до відповідного Центру для перевірки належності особи до категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, у встановленому порядку.
       Принагідно повідомляємо про адреси місцевих центрів у Чернігівській області:
-         Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: 14000, м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49а, офіс 1006;
-         Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: 16600, м. Ніжин, вул. Богуна, буд. 8;
-         Менський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: 15600, м. Мена, вул. Червона площа, буд. 9.